Seitsemän vinkkiä lihaskuntotreenien aloittamiseen

Lihaskuntotreenin terveyshyödyt ovat kiistattomat: lihaksia tarvitaan liikkumiseen, hengittämiseen, tasapainon ylläpitoon, syömiseen, lämmönsäätelyyn, eli arjen elämään ja aktiviteetteihin pienistä suuriin! Vaikka hyödyt ovat meillä usein tiedossa, silti lihaskuntoharjoittelun aloittaminen tai sen pariin palaaminen tauon jälkeen ei välttämättä tunnu kutsuvalta ja herkulliselta ajatukselta. Voi askarruttaa, jaksanko? Osaanko? Treenin tuomat tuntemukset kehossa voivat myös jännittää.

Kokosimme yhteen listan asioista, jotka jokaisen lihaskuntoharjoittelun aloittavan kannattaa huomioida. Näillä vinkeillä aloitat lihaskuntotreenit innostavasti ja turvallisesti!

  1. Aloita uteliaasti. Ei kannata hötkyillä, mutta ei liikaa himmaillakaan - lähde rohkeasti liikkeelle ja tunnustele, miltä erilaiset kyykyt, punnerrukset, soudut ja keskivartaloliikkeet tuntuvat kehossa! Mikä tuntuu omalta, mikä kaipaa erityishuomiota? Lihaskuntoharjoittelu on aktiivista liikettä, itseen tutustumista ja huolenpitoa - muista, että lyhytkin treeni on hyvästä!

  2. Kokeile erilaisia lihaskuntoharjoituksia. Lihaskuntoharjoittelu on valtavan monipuolista, lajeja, tapoja ja tyylejä on paljon! Kokeile rohkeasti erilaisia harjoituksia ja löydä itsellesi mieluisimmat: kahvakuulaile, kokeile Bodypumpia, treenaa oman kehon painolla, hyödynnä välineitä kuminauhasta palloihin ja trx-nauhoista levypainoihin. On patteritreenejä, kuntopiirejä, pyramideja, tabataa, yhdellä harjoituksella voit treenata koko kehoa tai keskittyä tiettyyn kehonosaan. Myös kotoa löytyy valmiina monia loistavia treenivälineitä - hyödynnä sohvaa tai penkkiä, villasukkia, pyyhkeitä sekä seiniä. Lihaskuntoharjoittelun mahdollisuudet ovat loputtomat!

  3. Keskity tekniikkaan. Opettele tekemään lihaskuntoliikkeet hyvällä tekniikalla turvallisesti ja tehokkaasti. Kun otat oikean tekniikan haltuun, vältyt vammoilta ja treeni sujuu. Oikeat tekniikat ja liikeradat on helppo oppia ammattilaisen ohjauksessa, jotta saat täsmällistä ohjausta - meidän jokaisen keho on erilainen ja lihaskuntoliikkeiden oikeat suoritustekniikatkin jokaiselle ominaiset. Meidän jokaisen kyykky, punnerrus ja kulmasoutu tuntuvat ja näyttävät erilaiselta! Ammattilaisen ohjauksessa kasvatat ymmärrystä oikeista liikeradoista ja löydät varmuutta tekemiseen. Uskalla myös kysyä, jos jokin askarruttaa!

  4. Hyödynnä vaihtoehtoja. Teitpä minkälaista lihaskuntoharjoitusta tahansa, aina on vaihtoehtoja. Olipa kyseessä kyykky, punnerrus, soutu tai vaikkapa keskivartaloliike, liikettä voi varioida loputtomasti, rasitustasoa keventää tai lisätä esimerkiksi vastuksella tai vauhdilla, liikkeisiin voi lisätä maustetta tai keskittyä perusliikkeisiin. Ohjatuilla tunneilla saat aina erilaisia vaihtoehtoja ja vahvistat osaamistasi liikkeiden variaatioista.

  5. Kuuntele kehoa. Kun aloitat lihaskuntotreenin, kehon tuntemukset ja lihasväsymys voivat tuntua voimakkailta ja yllättääkin niin treenin aikana kuin sen jälkeen. Väsymys on myös positiivista ja merkki siitä, että treeni menee perille! Lihaskuntotreenin tuomat tuntemukset tuovat kehoon eloa ja oman kehon tuntemus kasvaa.

  6. Ole kärsivällinen. Ole utelias, mutta älä hötkyile. Huomaat joitakin lihaskuntotreenin hyötyjä, kuten voiman lisääntymisen tai vireystilan muutoksen, luultavasti hyvin nopeasti, mutta uuden oppiminen ja hyötyjen vahvistuminen vievät aikaa. 

  7. Tee treenistä rutiini. Kun opettelet uutta, toisto ja säännöllisyys on paras kaverisi. Valitse itsellesi sopiva määrä lihaskuntoharjoittelua ja sitoudu siihen. Kun päätät aloittaa lihaskuntoharjoittelun ja pistät treenin kalenteriin, sinun ei tarvitse joka viikko päättää ryhtyäkö vai ei - arjen tärkeää helpotusta! Jos liikut kotona, muista myös, että lyhytkin, 10 minuutin harjoitus kerrallaan on loistava, jos arjesta ei tunnu löytyvän tilaa pidemmille harjoituksille. Tärkeintä on säännöllisyys!

Edellinen
Edellinen

Mistä Fiiliksellä Online on tehty?

Seuraava
Seuraava

Käytä liikuntaedut ennen vuodenvaihdetta!